• darkblurbg

ACNE

Acne is een verstopping of ontsteking van de talgklieren waardoor puistjes, pukkels, mee-eters en ontstekingen ontstaan. Talgklieren produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden. Talgklieren monden uit in een haarzakje. Als dit haarzakje verstopt raakt of, onder invloed van de Propionibacterie Acnes (P. Acnes) ontsteekt, ontstaat er een puist. Acne komt met name voor op plaatsen waar talgklieren veel aanwezig zijn zoals in het gezicht. Ook op de borst, nek en schouders kan het voorkomen.

Hoe ontstaat het?

De precieze oorzaak van acne is onbekend. Vaak is het een combinatie van een aantal factoren.

De belangrijke oorzaken:

  • Aanwezigheid van P. Acnes bacterie
  • Verhoogde talgproductie
  • Stoornis in het verhoorningsproces (afschilfering) en afsluiting van de talgklieruitgang
  • Door hormonale veranderingen

Door hormonale veranderingen in bijv. de pubertijd of door het gebruik of stoppen van anticonceptie, kan sprake zijn van een disbalans van de huid. Er ontstaat een verhoogde talgproductie wat zorgt voor een vettere huid. Haarzakjes worden afgesloten en mee-eters en puistjes kunnen ontstaan.

Daarnaast zijn er andere uitlokkende factoren voor het ontstaan van acne. Onder andere stress, roken, cosmetica en geneesmiddelen kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne.

Naast medicatie om de mogelijke oorzaken (hormonen en/of bacterie) aan te pakken is het belangrijk om de huid weer in balans te krijgen. Dit kan uw huidtherapeute doen door het geven van acnetherapie. De acnebehandeling richt zich doelgericht op het verminderen van symptomen van acne.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor het behandelen van acne zoals dieptereiniging en peeling. Tijdens de intake analyseren we uw huid en bespreken we welke behandeling het beste bij u past. Afgestemd op uw persoonlijke wensen wordt een behandelplan gemaakt. Kijk onder het kopje ‘behandelingen’ welke behandelingen worden toegepast.