• darkblurbg

Behandelingen die wij bieden

THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN (TEK)

Wat zijn Therapeutische Elastische Kousen?

Therapeutisch Elastische Kousen, in de volksmond steunkousen genoemd, voeren druk uit op armen of benen waardoor lymfvaten en aders ondersteunt worden. Door deze druk wordt de afvoer van bloed en lymfe bevorderd zodat klachten verminderen of verdwijnen.

TEK worden alleen aangemeten op een oedeemvrij arm of been. Indien er nog oedeem aanwezig is, wordt er eerst gezwachteld of ander compressiemateriaal hiervoor gebruikt.  Een Therapeutische Elastische Kous wordt gemeten om de neiging tot oedeem tegen te gaan. Dit kan zijn aan het einde van een behandeltraject om het verkregen resultaat te behouden, maar ook preventief bij zittende of staande beroepen, tijdens zwangerschap of bij vliegreizen.

Daarnaast worden TEK gemeten na het doormaken van een erysipelas (wondroos), bij chronische veneuze insufficiënte (defect van de kleppen in de vaten), varices (spataderen), en bij lymf- lip- en veneus oedeem.

Hoe gaat het in zijn werk?

Therapeutisch Elastische Kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren en drukklassen. Afhankelijk van de medische indicatie en persoonlijke situatie wordt een adequate kous gekozen.

Voor het opmeten en passen van de TEK zijn 2 afspraken nodig.

Eerst vindt er een meetafspraak plaats. Indien gewenst, kan Huid en Oedeemzorg Zeeland kosteloos bij u thuis langs komen. Tijdens deze eerste afspraak zal arm of been op verschillende plekken nauwkeurig gemeten worden en de conditie van uw huid beoordeeld. Daarnaast worden er adviezen meegegeven en vragen beantwoordt.

Vervolgens vindt er een pasafspraak plaats. Tijdens deze afspraak wordt de TEK gepast en zal samen met u en/of uw zorgondersteuner worden geoefend met het aan- en uittrekken van de therapeutisch elastische kous. Indien nodig, leveren wij ook hulpmiddelen hiervoor. 

Vergoeding:

Elk jaar worden er 2 paar Therapeutisch Elastische Kousen vergoed uit de basisverzekering. Is uw eigen risico nog niet op, dan gaan de kousen van het eigen risico af.