• darkblurbg

LASERONTHARING

Wat houdt laserontharing in?

Voor gepigmenteerde (donkere) haargroei die storend is, kan laserontharing ingezet worden. Veel lichaamsbeharing kan daarom goed behandeld worden door middel van de laser. Witte, grijze of rossige haren kunnen worden behandeld door middel van elektrische epilatie.

Bij Huid- en Oedeemzorg Zeeland wordt behandeld met een professionele ontharingslaser die uitermate geschikt is voor het definitief verwijderen van ongewenste haargroei. Er wordt gebruik gemaakt van één golflengte, degene die het meest geschikt is voor het verwijderen van beharing. Het pigment van de haren absorbeert het  laserlicht en zet het om in warmte. De warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje, zodat deze niet meer in staat is een nieuwe haar te vormen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor de behandeling

 • Voorafgaand is het belangrijk dat u zich minimaal 4 weken voor de 1e laserbehandeling niet blootstelt aan de zon of zonnebank. Kunt u het zonlicht niet vermijden, gebruik dan consequent een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.
 • Daarnaast is het belangrijk dat u zich minimaal 5 weken voor de laserbehandeling niet meer epileert, harst of de touwtjesmethode gebruikt. Scheren en knippen mag wel.
 • Voor de 1e behandeling is het nodig dat de haren goed zichtbaar zijn zodat het laserapparaat goed afgesteld kan worden. De haren worden dan tijdens de behandeling geschoren.

Tijdens de behandeling

 • De huid wordt schoongemaakt, afgetekend en de haartjes die er nog staan worden afgeschoren. Dit is nodig zodat er geen warmte aan de oppervlakte verloren gaat, maar de energie van de laser gelijk goed naar de haarwortels geleid kan worden.
 • Vervolgens wordt het hele gebied per puls behandeld. Deze puls is vergelijkbaar met het schieten van een elastiekje tegen de huid. Omdat het gebied per puls behandeld wordt is de duur van behandeling afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Het kan variëren van een minuut tot 1à2 uur.
 • Een behandeling met de laser is niet geheel pijnloos maar over het algemeen goed te verdragen.

Na de behandeling

 • Na de behandeling kan de huid rood zien en wat gezwollen zijn. Dit is een normale reactie en trekt meestal met een paar uur weg.
 • De behandelde huid is kwetsbaar. Na de behandeling is het belangrijk goed in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 en op te passen met zonlicht. Het smeren van zonnebrandcrème geldt gedurende de hele behandelperiode tot 6 weken na de laatste behandeling.
 • Vermijd de sauna tot 24 uur na de behandeling, zodat de huid de warmte kan verliezen.
 • Pas op met heet douchen, het gebruik van vette crèmes en zeep totdat de huid rustig is en zijn warmte is kwijt geraakt.
 • Binnen 2 weken zal de huid de haren gaan verliezen, het lijkt er dan op of alle beharing verdwijnt, maar dit is niet zo. Omdat de haargroei in verschillende fasen gaat, zullen er nieuwe haren terugkomen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Te verwachten resultaat

Na elke behandeling komen er minder haren terug en komen er dunnere haren voor in de plaats. De beharing zal tot 90% afnemen. Gelaserde haren zullen niet meer terugkomen. Toch kan er geen garantie gegeven worden dat het gebied volledig haarloos wordt. Er kunnen nieuwe haartjes gaan groeien of donshaartjes kunnen veranderen in dikkere haren. Dit proces kan optreden door bijv. hormonale invloeden of medicatie.  In veel gevallen zijn er daarom onderhoudsbehandelingen nodig.

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen die nodig zijn varieert per persoon. Meerder behandelingen zijn echter nodig door de groeicyclus van de haar. De groeicyclus bestaat uit de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. In de groeifase zit de haar het diepste in het haarzakje en bevat veel pigment. Dit is het meest optimale voor de laserbehandeling. Er kan dan veel licht worden omgezet in warmte. Ook de haren in de overgangs- en rustfase komen aan de beurt. Bij een volgende behandeling bevinden zich nieuwe haren in de groeifase. Om uiteindelijk elke haar in de groeifase te behandelen heeft u gemiddeld 6 behandelingen nodig met tussenpozen van 6 weken. Nogmaals, dit varieert per persoon.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Laserontharing in het gelaat worden in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Vraag zelf na bij uw verzekering welke rechten op vergoeding u heeft.