Huidproblemen, iedereen heeft er wel eens mee te maken. De één heeft er meer last van dan een ander. Lees hier meer over huidproblemen waar we u bij kunnen helpen.
OEDEEM
Abnormale zwelling van enkels, benen of armen? Een zwaar en vermoeid gevoel? Het kan zijn dat u oedeem heeft. Wat is oedeem en hoe is het te behandelen?
Er zijn 3 soorten te onderscheiden: lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.
LYMFOEDEEM
Bij lymfoedeem is er meer vocht in het lichaam dan kan worden afgevoerd, dit uit zich in een abnormale zwelling van een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten niet langer in staat zijn om het lymfevocht voldoende af te voeren. Het kan zijn doordat het lymfestelsel niet goed is aangelegd (primair lymfoedeem). Vaak is het echter door beschadiging van lymfeklieren of vaten na bijvoorbeeld een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem).
Hoe herkent u lymfoedeem?
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Door middel van manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie en/ of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het lymfestelsel gestimuleerd wordt en het vocht wordt afgevoerd. Als afsluiting wordt een therapeutische elastische kous aangemeten, deze zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.
VENEUS OEDEEM
Veneus oedeem ontstaat doordat het bloedvatsysteem niet meer goed werkt. De afvoer van bloed en vocht uit de benen is verminderd, dit heet chronische veneuze insufficiëntie (CVI). De kleppen in de aderen werken niet meer optimaal. Hierdoor wordt het zuurstofarme en afvalstofrijke bloed niet goed meer afgevoerd en stroomt terug naar de voet. De druk in de ader neemt toe waardoor deze uitrekt: spatader. Hierdoor kunnen verschillende symptomen ontstaan zoals: een moe gevoel in de benen, dikke enkels, bruine en witte verkleuringen, spataders en er kan zelfs een wond ontstaan (veneuze ulcus cruris)
Hoe herkent u veneus oedeem?
De meest voorkomende symptomen bij veneus oedeem:
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Een behandeling bij veneus oedeem bestaat uit ambulante compressietherapie en het aanmeten van een Therapeutische Elastische Kous.
LIPOEDEEM
Bij lipoedeem is er een verstoorde aanmaak van vetcellen. Ook is de afvoer van vocht via het lymfesysteem niet optimaal. Dit uit zich in vet- en vochtophoping. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen. Kenmerkend bij lipoedeem is dat de taille smal is en de voeten slank. Bij de billen, heupen, benen en / of de armen is er een vergrote afzetting van vetweefsel. Oorzaak van het ontstaan van lipoedeem is nog onbekend. Erfelijke en hormonale factoren spelen een rol. Vaak begint of verergert lipoedeem tijdens een hormoonwisseling zoals in de pubertijd of bij een zwangerschap. Hoewel lipoedeem niet ontstaat door teveel eten, helpt het verminderen van eventueel overgewicht wel. Raadzaam is om dit onder begeleiding van een diëtiste te doen. Daarnaast helpen sport en bewegen om de lymfevaten te stimuleren. Let wel op dat de sport niet leidt tot overbelasting.
Hoe herkent u lipoedeem?:
De meest voorkomende symptomen zijn:
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Een behandeling van lipoedeem bestaat uit oedeemtherapie, indien lipoedeem gecombineerd is met lymfoedeem, en het aanmeten van Therapeutische Elastische kousen. Daarnaast adviseert de huidtherapeute u over beweging, voeding, sport en huidverzorging.
ACNE
Acne is een verstopping of ontsteking van de talgklieren waardoor puistjes, pukkels, mee-eters en ontstekingen ontstaan. Talgklieren produceren talg (huidsmeer) om de huid soepel te houden. Talgklieren monden uit in een haarzakje. Als dit haarzakje verstopt raakt of, onder invloed van de Propionibacterie Acnes (P. Acnes) ontsteekt, ontstaat er een puist. Acne komt met name voor op plaatsen waar talgklieren veel aanwezig zijn zoals in het gezicht. Ook op de borst, nek en schouders kan het voorkomen.
Hoe ontstaat het
De precieze oorzaak van acne is onbekend. Vaak is het een combinatie van een aantal factoren.
De belangrijke oorzaken:
Door hormonale veranderingen in bijv. de pubertijd of door het gebruik of stoppen van anticonceptie, kan sprake zijn van een disbalans van de huid. Er ontstaat een verhoogde talgproductie wat zorgt voor een vettere huid. Haarzakjes worden afgesloten en mee-eters en puistjes kunnen ontstaan.
Daarnaast zijn er andere uitlokkende factoren voor het ontstaan van acne. Onder andere stress, roken, cosmetica en geneesmiddelen kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne.
Naast medicatie om de mogelijke oorzaken (hormonen en/of bacterie) aan te pakken is het belangrijk om de huid weer in balans te krijgen. Dit kan uw huidtherapeute doen door het geven van acnetherapie. De acnebehandeling richt zich doelgericht op het verminderen van symptomen van acne.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor het behandelen van acne. Tijdens de intake analyseren we uw huid en bespreken we welke behandeling het beste bij u past. Afgestemd op uw persoonlijke wensen wordt een behandelplan gemaakt. Kijk onder het kopje ‘behandelingen’ welke behandelingen worden toegepast.
LITTEKENS
Een litteken ontstaat na verwonding van dieper gelegen lagen van de huid. Het type litteken dat ontstaat is afhankelijk van het soort, de aard en de genezing van de wond. Littekens kunnen jeuk en pijn geven en de beweging beperken. Ook kan het psychische klachten geven.
We onderscheiden verschillende soorten littekens:
Hoe ziet een behandeltraject eruit
De behandeling richt zich op de atrofische, hypertrofische en verkleefde littekens. Mogelijke behandelingsmogelijkheden zijn:
Kijk bij behandelingsmogelijkheden voor meer informatie hierover of neem contact op.
OVERBEHARING
Ongewenste en storende haargroei.
Er zijn 2 vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Een behandeltraject voor overbeharing bestaat uit elektrische epilatie.