OEDEEMTHERAPIE
Onder oedeemtherapie vallen verschillende therapeutische mogelijkheden om oedeem te verminderen.
MANUELE LYMFDRAINAGE
Manuele lymfdrainage is een zachte pompende massage. Het stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en bevordert het functioneren van de goede vaten. Hierdoor wordt de afvoer van lymfe verhoogd. Er kunnen in het aangedane gebied verharde plekken (fibrose) zijn ontstaan die de afvoer van lymfe belemmeren. Hier worden fibrosegrepen op toegepast. Deze grepen zijn erop gericht om het weefsel zacht en soepel te maken zodat de afvoer van het lymfe verbeterd.
Voor een optimaal effect wordt hiernaast vaak ambulante compressietherapie aangeboden. Ambulante compressietherapie (ACT) bestaat uit zwachtels of andere compressiesystemen in combinatie met bewegen.
ZWACHTELEN
Zwachtels zorgen voor tegendruk in het weefsel waardoor het vocht goed afgevoerd wordt en blijft. Er kunnen verschillende soorten zwachtels worden ingezet. De keuze van het zwachtel/compressiesysteem hangt af van een aantal factoren: De duur van het zwachtelen, mate van het oedeem, de mobiliteit van de patiënt en de algehele gezondheid.
Vaak is het nodig dat er een aantal weken gezwachteld moet worden om arm of been oedeemvrij te krijgen, waarbij de zwachtels een aantal keer per week opnieuw aangebracht moeten worden.
Wanneer arm of been oedeemvrij is, wordt er een therapeutische elastische kous opgemeten.
THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN (TEK)
Wat zijn Therapeutische Elastische Kousen?
Therapeutisch Elastische Kousen, in de volksmond steunkousen genoemd, voeren druk uit op armen of benen waardoor lymfvaten en aders ondersteunt worden. Door deze druk wordt de afvoer van bloed en lymfe bevorderd zodat klachten verminderen of verdwijnen.
TEK worden alleen aangemeten op een oedeemvrij arm of been. Indien er nog oedeem aanwezig is, wordt er eerst gezwachteld of ander compressiemateriaal hiervoor gebruikt. Een Therapeutische Elastische Kous wordt gemeten om de neiging tot oedeem tegen te gaan. Dit kan zijn aan het einde van een behandeltraject om het verkregen resultaat te behouden, maar ook preventief bij zittende of staande beroepen, tijdens zwangerschap of bij vliegreizen.
Daarnaast worden TEK gemeten na het doormaken van een erysipelas (wondroos), bij chronische veneuze insufficiënte (defect van de kleppen in de vaten), varices (spataderen), en bij lymf- lip- en veneus oedeem.
Hoe gaat het in zijn werk?
Therapeutisch Elastische Kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren en drukklassen. Afhankelijk van de medische indicatie en persoonlijke situatie wordt een adequate kous gekozen.
Voor het opmeten en passen van de TEK zijn 2 afspraken nodig.
Eerst vindt er een meetafspraak plaats. Indien gewenst, kan Huid en Oedeemzorg Zeeland kosteloos bij u thuis langs komen. Tijdens deze eerste afspraak zal arm of been op verschillende plekken nauwkeurig gemeten worden en de conditie van uw huid beoordeeld. Daarnaast worden er adviezen meegegeven en vragen beantwoordt.
Vervolgens vindt er een pasafspraak plaats. Tijdens deze afspraak wordt de TEK gepast en zal samen met u en/of uw zorgondersteuner worden geoefend met het aan- en uittrekken van de therapeutisch elastische kous. Indien nodig, leveren wij ook hulpmiddelen hiervoor. Voor het aanmeten van TEK zijn wij verbonden aan Compressiespecialist van Liere.
Vergoeding:
Elk jaar worden er 2 paar Therapeutisch Elastische Kousen vergoed uit de basisverzekering. Is uw eigen risico nog niet op, dan gaan de kousen van het eigen risico af.
ACNETHERAPIE
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor het behandelen van acne. Tijdens de intake analyseren we uw huid en bespreken we welke behandeling het beste bij u past. Afgestemd op uw persoonlijke wensen wordt een behandelplan gemaakt.
Wij passen de volgende behandelingen toe:
DIEPTEREINIGING
Bij actieve acne ligt het accent hoofdzakelijk op dieptereiniging van de huid. Onzuiverheden worden goed uitgereinigd en de huid wordt tot rust gebracht. Hierbij kan gebruikt worden gemaakt van een klein naaldje waarmee de onzuiverheden worden verwijderd.
FRUITZUURPEELING (AHA)
Een AHA peeling is een chemische peeling, deze wordt toegepast bij acne, acnelittekens en pigmentaandoeningen.
Een AHA peeling zorgt ervoor dat het bovenste ‘dode’ huidlaagje in een versnelt tempo afschilfert en er een nieuwe, gladde huid ontstaat. Hierdoor ontstaan minder verstoppingen in de talgklieren. Talgklieren kunnen hun talg weer kwijt en het aantal puistjes neemt af. Het fruitzuur stimuleert daarbij ook de celdeling. Uw huid gaat nieuwe cellen aanmaken. Littekens vervagen, uw huid oogt frisser en voelt zachter aan.
Bij pigmentaandoeningen bevordert de peeling de verspreiding van pigmentcellen (melanocyten). Ophopingen van pigment worden verminderd waardoor de huid een egalere teint krijgt.
Fruitzuurpeeling kan ook worden ingezet wanneer u geen acne heeft. De peeling richt zich dan op de algehele huidverbetering. Uw huid oogt frisser en voelt zachter aan.
LITTEKENTHERAPIE
Met speciale massagetechnieken kan de doorbloeding van het litteken en de omliggende huid verbeteren. Door een betere doorbloeding wordt het litteken en de huid beter gevoed waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt. Ook zorgen de massagetechnieken ervoor dat het weefsel soepeler wordt. Bij acnelittekens kan er ook een peeling worden toegepast, zie ‘acnétherapie’ voor meer informatie hierover.
LYMFTAPING
Ter ondersteuning van oedeemtherapie en bij verkleefde littekens kan Lymftaping worden toegepast. Lymftaping is een dunne tape met dezelfde elasticiteit als de huid.
Ter ondersteuning van oedeemtherapie wordt de tape op een bepaalde manier op de huid aangebracht. De huid wordt op rek gebracht en de tape wordt zonder rek op de huid gelegd. Hierdoor ontstaat er een drukverlaging onder de tape waardoor lymfevocht gemakkelijker opgenomen wordt en het transport van de lymfe verbetert. Zo kan de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd worden.
Bij Lymftaping bij verkleefde littekens wordt de tape wel met rek op de huid gebracht. Hierdoor trekt de tape aan de huid waardoor massage van het weefsel van plaatsvindt. Hierdoor zal de huid soepeler aan gaan voelen.
LASERONTHARING
Wat houdt laserontharing in?
Voor gepigmenteerde (donkere) haargroei die storend is, kan laserontharing ingezet worden. Veel lichaamsbeharing kan daarom goed behandeld worden door middel van de laser. Witte, grijze of rossige haren kunnen worden behandeld door middel van elektrische epilatie.
Bij Huid- en Oedeemzorg Zeeland wordt behandeld met een professionele ontharingslaser die uitermate geschikt is voor het definitief verwijderen van ongewenste haargroei. Er wordt gebruik gemaakt van één golflengte, degene die het meest geschikt is voor het verwijderen van beharing. Het pigment van de haren absorbeert het laserlicht en zet het om in warmte. De warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje, zodat deze niet meer in staat is een nieuwe haar te vormen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Voor de behandeling
Tijdens de behandeling
Na de behandeling
Te verwachten resultaat
Na elke behandeling komen er minder haren terug en komen er dunnere haren voor in de plaats. De beharing zal tot 90% afnemen. Gelaserde haren zullen niet meer terugkomen. Toch kan er geen garantie gegeven worden dat het gebied volledig haarloos wordt. Er kunnen nieuwe haartjes gaan groeien of donshaartjes kunnen veranderen in dikkere haren. Dit proces kan optreden door bijv. hormonale invloeden of medicatie. In veel gevallen zijn er daarom onderhoudsbehandelingen nodig.
Aantal behandelingen
Het aantal behandelingen die nodig zijn varieert per persoon. Meerder behandelingen zijn echter nodig door de groeicyclus van de haar. De groeicyclus bestaat uit de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. In de groeifase zit de haar het diepste in het haarzakje en bevat veel pigment. Dit is het meest optimale voor de laserbehandeling. Er kan dan veel licht worden omgezet in warmte. Ook de haren in de overgangs- en rustfase komen aan de beurt. Bij een volgende behandeling bevinden zich nieuwe haren in de groeifase. Om uiteindelijk elke haar in de groeifase te behandelen heeft u gemiddeld 6 behandelingen nodig met tussenpozen van 6 weken. Nogmaals, dit varieert per persoon.
Vergoeding door zorgverzekeraar
Laserontharing in het gelaat worden in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Vraag zelf na bij uw verzekering welke rechten op vergoeding u heeft.
ELEKTRISCHE EPILATIE
Elektrische Epilatie is een methode om deze haargroei ‘definitief’ te verwijderen.
Elektrische Epilatie kan worden toegepast:
Wat houdt Elektrische Epilatie in
Bij Elektrische Epilatie wordt gebruik gemaakt van een minuscuul naaldje die in het haarzakje glijdt. Vervolgens wordt stroom gegeven waardoor er warmte in het haarzakje ontstaat. Door deze warmte wordt het haarzakje beschadigd en vernietigd. De haren worden één voor één behandeld. Haren die terug komen zijn dunner en zwakker en worden opnieuw behandeld totdat de haren verdwenen zijn. Elektrische Epilatie is ongevaarlijk maar niet geheel pijnloos. De stroomsterkte kan echter aangepast worden aan de individuele patiënt waardoor het voor iedereen dragelijk is.
Voor de behandeling is het belangrijk dat u de haren niet meer zelf epileert, harst, waxt of gebruik maakt van een touwtje. Wel mag u de haren knippen of scheren. Zorg er echter voor dat de bij de behandeling de haren lang genoeg zijn om ze te kunnen pakken met een pincet.